Z vašich recenzií vieme, že vám robí radosť nielen dobré jedlo, ale aj skvelá partia ľudí, ktorých u nás stretávate. Tu je od nás pár tipov ako prehlbovať priateľské vzťahy v reštaurácii tak, aby to na rajóne i v kuchyni fungovalo.
1 VYTVÁRANIE KOMUNITY
Usilujte sa budovať komunitu, v ktorej si budete rozumieť nielen po pracovnej stránke, ale aj po tej ľudskej. ,,Gatto Matto je rodinný koncept, ktorý spája ľudí s rovnakými hodnotami. Chémia v tíme je veľmi dôležitá. Sme radi, že sa naša bublinka rozširuje aj o spriatelené firmy, s ktorými sme nadviazali spolupráce. V každej vidím unikátne spojenie, či už je to rodinné vinárstvo, dom umenia alebo ktokoľvek z dodávateľov. Usilujeme sa vzájomne podporovať, navštevovať a inšpirovať. Zároveň, je to pre nás skvelý spôsob trávenia voľného času.“ hovorí Silvia Biskupičová, marketingová manažérka Gatto Matto.
Radosť z toho pociťuje aj kolegyňa Terézia Hubčíková: „Absolútne som nečakala, že v rámci firemných benefitov môže byť postarané napríklad o moju manikúru, alebo že môžeme s kolegami vybehnúť na jogu. Teším sa, že aj takýmto spôsobom môžeme upevňovať naše, už aj tak skvelé, vzťahy.“


2 ORGANIZOVANIE TEAMBUILDINGOV
Ako tvrdí personalistka Gatto Matto, Viktória Benčová, teambuildingy sú o zdieľaní času, zábavných aktivitách, pozitívnej atmosfére a komunikácii. Taktiež pomáhajú novým členom tímu rýchlejšie sa adaptovať a lepšie spoznať kolegov, čo vedie k väčšej pohode na pracovisku. ,,Spomeniem napríklad náš piknik v sade, 12-kilometrový beh Devín alebo grilovačku, kde sme si okrem dobrého jedla užili aj športové hry. Veľakrát prichádzajú nápady na teambuilding aj zo strany kolegov.“ hovorí. Urobte anketu a spýtajte sa kolektívu, aká aktivita by ich nadchla.
,,Mne osobne sa najviac páčil teambuilding v Trnave, kde sme navštívili našich priateľov v rodinnom vinárstve Magula a aj známych v pivovare Sessler. Mali sme výborné jedlo, degustovali remeselné vína a zbierali nové poznatky. Po ochutnávke pokračovala voľná zábava, hra bowlingu a biliardu.“ spomína Dominik Huba, barman Gatto Matto Panská.


3 STAROSTLIVOSŤ O KOLEGOV
Prioritou každej firmy, obzvlášť tej rodinnej, by mal byť úprimný záujem o členov svojho tímu. Verte, že to vnímajú. ,,Kolegovia mi od samého začiatku pomáhali takmer so všetkým. Občas sme po práci vybehli na pivko alebo športovať. Spoznal som vďaka tomu nielen ich, ale aj veľa nových miest.“ potvrdil Dominik Valovič, manažér Gatto Matto Ventúrska.
Starostlivosť oceňuje aj bar manažér Gatto Matto Panská– Anar Rzaiev, ktorý k nám prišiel pred piatimi rokmi z Ukrajiny: ,,Firma mi poskytla nielen prácu, ale aj ubytovanie, čím mi výrazne uľahčila môj štart v Bratislave. Ľudia mi tu pomáhali a verili vo mňa. Už od začiatku som vedel, že toto je partia, v ktorej chcem zostať. Cítim, že neustále napredujem a chcem firme vrátiť to, za čo jej vďačím.“
4 FIREMNÉ ŠTANDARDY
Ako hovorí šéfkuchár Gatto Matto Rusovce, Peter Cibulka, štandardy treba vedieť prispôsobovať. Zohľadňujú sa pri tom očakávania manažmentu a zároveň ostatných zamestnancov. ,,Som rád, že u nás platia pravidlá, pevný pracovný čas, ničím nerušený oddych s rodinou či stabilné finančné ohodnotenie.“ hovorí.
Je dôležité vytvoriť silné piliere, o ktoré sa môžu zamestnanci oprieť. Michal Michulek, manažér Gatto Matto Rusovce, prízvukuje práve to, ako sa firma vysporiadala aj s ťažším covidovým obdobím: ,,Mali sme zabezpečenú prácu a financie pre bezproblémové fungovanie našich domácností. To nebola samozrejmosť a ja viem, že sa na týchto ľudí môžem kedykoľvek obrátiť.“


5 RAST A VZDELÁVANIE
Dbajte na to, aby mal každý člen tímu možnosť rozvíjať sa. ,,Na prevádzkach Gatto Matto funguje interný vzdelávací systém. Zamestnanci prechádzajú pravidelnými školeniami, ktoré vedú k lepším výsledkom, správne vyhodnoteným situáciám, eliminácii stresu a mentálnej pohode. Tá je veľmi dôležitá. Taktiež je to šanca ukázať sa.“ hovorí manažér Juraj Čechovič.
Príležitosť využil aj iniciatívny Branislav Kováčik: ,,Pracoval som rok a pol na pozícii čašníka. Vždy som bol pevnou oporou tímu a rád som s kolegami zdieľal svoje skúsenosti. Chalani z vedenia si všimli moje úsilie a ponúkli mi prácu na pozícii tréningový sensei. Vážim si, že vo mne videli potenciál. Dnes je mojou úlohou príprava nováčikov a zároveň neustále prebiehajúce školenia stálych zamestnancov.”
V skratke, usilujeme sa vytvoriť silný tím, ktorý perfektne spolupracuje. Tým vzniká v reštaurácii príjemná atmosféra, ktorú hostia vnímajú a cítia sa tu dobre. To je gastronómia, ktorou chceme ísť a inšpirovať ostatných.