GRILOVAČKA AKO MÁ BYŤ: TIPY A RECEPTY NA PRÍPRAVU MÄSA - Gatto Matto
Návrat na články
Rodinný koncept inšpirovaný Talianskom

GRILOVAČKA AKO MÁ BYŤ: TIPY A RECEPTY NA PRÍPRAVU MÄSA

Kuchyňa
Recepty
Trendy
16. 08. 2024

DÔLEŽITÁ PRÍPRAVA

Plánovanie je polovica úspechu. To platí aj pri grilovaní. Jednou z najdôležitejších častí je výber mäsa, ktoré sa pripravuje minimálne deň vopred. Niektorým druhom mäsa stačí len soľ a korenie, k iným sa jednoznačne hodí dobrá marináda. Jedno je však isté, najlepší výsledok dosiahnete pri grilovaní na drevenom uhlí, prípadne briketách. Na rozpaľovanie grilu si nechajte dostatočne dlhý čas, ideálne hodinu. Ak chcete, aby mäso ešte viac voňalo, pridajte do dreveného uhlia aj jedno polienko bukového dreva. Dym dodá jedlu tú pravú vôňu a umocní atmosféru.

HOVÄDZIE

Pri výbere radí šéfkuchár Jakub Benčo: ,,Mojou voľbou by bol určite kvalitný kus hovädzieho mäsa, čiže steak. Medzi ľuďmi je pre svoju jemnosť a nízky obsah tuku obľúbená hovädzia sviečková. Ja by som však odporúčal rib eye steak, ktorý je krásne prerastený vnútorným tukom. Verte, že práve on hrá pri grilovaní hlavnú úlohu. Pri kontakte s rozpáleným roštom vytvorí úžasnú chuť a vôňu. Kvalitné hovädzie mäso nevyžaduje žiadnu zložitú prípravu, len soľ a čierne korenie. Soľte však až tesne pred grilovaním, aby sa z mäsa nevytiahla drahocenná šťava.”

Skvelou pomôckou je teplomer na grilovanie. Vnútorná teplota steak-u by mala dosahovať 60 stupňov. Ak teplomer nemáte, sledujte mäso a akonáhle začne púšťať šťavu, je stredne prepečené. Vtedy ho odoberte z grilu a nechajte aspoň 7 – 8 minút odležať. Príloha môže byť akákoľvek, kváskový chlieb, šalát či zelenina.

BRAVČOVÉ

Pri grilovaní bravčového mäsa je dôležité vybrať také, ktoré má primerané množstvo tuku. Ten ho chráni pred žiarom z grilu. Ale pozor, aj takéto mäso dokážete nechcene vysušiť. “Čo sa týka bravčového, medzi najvhodnejšie na gril patrí jednoznačne krkovička. Tento kus mäsa je mierne mramorovaný tukom, čo zaručuje šťavnatosť a bohatú chuť. Vyžaduje dlhšie grilovanie na nižších teplotách. Ak máte dostatok času, vyskúšajte aj bravčové rebrá. Tie sú skutočne vynikajúcou voľbou, najmä ak ich správne dochutíte a potriete glazúrou. Naopak, také bravčové kotlety vyžadujú len krátku prípravu pri vyšších teplotách. Aby boli skutočne chutné, treba ich marinovať. Tak zabránite vysušeniu.” hovorí šéfkuchár.

HYDINA

Ľahšou mäsitou verziou je hydina. ,,Najšťavnatejšie sú kuracie horné stehná, ideálne vykostené a s ponechanou kožou. Grilujeme ich kožou nadol, aby boli pekne chrumkavé. K tomu už len listový šalát alebo grilované zemiaky. Mňam!” chutí si šéfkuchár. Kuracie mäso je veľmi vďačné preto, lebo nesie a vyzdvihuje akékoľvek chute, ktoré preferujete. Tu prichádza čas vyhrať sa s marinádou!

MARINÁDY

Marináda na kurča: Jakub odporúča zakysané mlieko, ktoré vie po určitom čase rozbiť v mäse bielkovinu. Kurča je tak po grilovaní oveľa jemnejšie a ako bonus v ňom zostane aj mliečna kyslosť. K tomu len podľa chuti pridajte koreniny ako sladká paprika, cesnak či bylinky. Kuracie mäso nechajte v marináde minimálne cez noc a pred grilovaním ho len jemne utrite.

Cesnakovo-bylinková marináda: Zmiešajte olivový olej, cesnak, čerstvé bylinky ako tymián a rozmarín, citrónovú šťavu, trochu soli a korenia. Táto jednoduchá kombinácia dodá mäsu sviežosť a prírodnú chuť. Hodí sa k spomínanej bravčovej krkovičke alebo kotletám.

Sladko-pikantná marináda: Milovníci výraznejších chutí, vyskúšajte kombináciu medu, sójovej omáčky, čili papričiek, cesnaku a zázvoru. Táto marináda pridá mäsu úžasný kontrast medzi sladkosťou a pikantnosťou. Ideálna na bravčové rebrá.

Citrusová marináda: Ak chcete dosiahnuť ľahšiu, sviežejšiu chuť, zmiešajte pomarančovú alebo limetkovú šťavu s trochou medu, čili, cesnakom a olivovým olejom. Tento typ marinády je skvelý na letné grilovanie najmä preto, lebo dodá mäsu ľahkosť a jemne kyslastý nádych.

Ak hľadáte ešte viac inšpirácií, zastavte sa v Gatto Matto Panská a doprajte si čokoľvek z grilu Josper. Mäsko na ňom pripravujeme poctivo a na drevenom uhlí. Bude vám chutiť, uvidíte.

Odporúčané články