DOMÁCI APERITIVO MOMENT S CAMPARI - Gatto Matto
Návrat na články
Rodinný koncept inšpirovaný Talianskom

DOMÁCI APERITIVO MOMENT S CAMPARI

Bar
Gatto Matto Panská
Recepty
06. 10. 2023

Pozvite priateľov či rodinu a urobte si pravý aperitivo moment v pohodlí domova. Namiešajte si pri tom Campari drink podľa nášho receptu a pozorujte jeho zázračné účinky. Vedeli ste, že tento ikonický likér je aj encyklopédiou bylín?

Z tradície fenomén

Podľa talianskych zvykov sa pred dobrým jedlom podáva nápoj zvaný aperitív. V malom množstve, premyslene a v príjemnej spoločnosti. „Správne zvolený aperitív vie dokonale podčiarknuť podávané jedlo. Vďaka svojím vlastnostiam spúšťa v tele tráviace procesy a človek sa cíti zdravo vyhladovaný. Stimuluje žalúdočné šťavy, preto je vhodné dať si ho ideálne 15 – 20 minút pred tým, ako začneme jesť.“ vysvetľuje bar manažér Gatto Matto Panská – Anar Rzaiev. Čakanie na jedlo sa tak mení na príjemne strávený čas, takzvaný aperitivo moment.

Campari, zázrak z bylín

Medzi najznámejšie aperitívy patrí určite Campari, ktoré sa podáva priamo na ľad alebo ako súčasť miešaných drinkov. Tento horko-sladký bitter prvýkrát pripravil v roku 1860 Gaspare Campari v talianskom mestečku Novara. Pre svoju rubínovo-červenú farbu si vyslúžil prezývku red passion, teda červená vášeň. Bola zachovaná jeho pôvodná receptúra, ktorá je tajomstvom firmy a hovorí sa, že ju poznajú len 3 ľudia na svete. V jednej fľaši sa nachádza okolo 70 rôznych ingrediencií ako koreniny, bylinky, aromatické rastliny či ovocie.

„Bez Campari nie je bar”

Presne toto tvrdí jeho výrobca. A veru, v Gatto Matto Panská si to už bez neho ani nevieme predstaviť. Aperitivo bar nám pomohol vytvoriť barový konzultant a ambasádor Tony Velich, ktorého môžete stretnúť aj na našich eventoch v spolupráci s Italmarket Slovakia. Tony zostavil hneď niekoľko miešaných drinkov a spritzov práve na báze Campari. Absolútne najobľúbenejším sa stalo naše klasické Negroni. Je to mix Campari, vermuthu a ginu. Podávame viacero druhov a k jednému z nich sa viaže aj úsmevný príbeh. Negroni Sbagliato, čo v preklade znamená omyl, vraj vzniklo tak, že sa istý barman zapozeral na krásnu slečnu sediacu pri bare a omylom nalial do Negroni namiesto ginu prosecco. Dnes sa takto podáva v baroch po celom svete.

Domáci aperitivo moment

Zážitok z baru, kde vám pripraví drink skúsený barman, nič nenahradí. Avšak, dôležité je hlavne to, s kým sme a ako si daný okamih dokážeme vychutnať. Aj v pohodlí domova si vieme pripraviť skvelý drink bez toho, aby sme disponovali profesionálnym barovým vybavením. „Postačí nám aj to, čo nájdeme v každej kuchyni a dokonalý aperitivo moment sa môže začať. Odporúčam k tomu drink, ktorý si robím veľmi často. Je to Garibaldi Spritz.“ hovorí Anar a prikladá recept.

„Všetky ingrediencie treba poriadne premiešať dlhou lyžicou, aby sa spojili chute. Tento aperitív podávame v pohári na víno, s kvalitným ľadom a plátkami pomaranča,“ prezrádza barman a pokračuje, „výhodou prípravy doma je, že si viete pomer v drinkoch prispôsobiť presne podľa toho, na čo máte práve chuť. Ja milujem pridať viac Campari, nech to má grády!“ Fantázii sa medze nekladú.

Pripravte aj drobné chuťovky ako bruschetty, syr, olivy či prosciutto. Každú návštevu, či už priateľov alebo rodinu, takto určite príjemne prekvapíte. Skúste sa na chvíľu uvoľniť a užiť si aperitivo moment rovnako ako Taliani, ktorí si vychutnávajú život plnými dúškami. SALUTE!

Odporúčané články